en fy eu mk sl ga

Ekaitz
Goienetxea

Maribor

Cvetka
Bevc

Dublin

Peter Tomaž
Dobrila

Bitola

Petra
Kolmančič

an Fál Caraach

Zdravko
Duša

Bitola

Cathal
Poirtéir

Maribor

Gregor
Lozar

Belfast

Helena
Fošnjar

Ljouwert

Kristina
Kočan

Ljouwert

Marija
Jovčevska

Maribor

Bojana
Krizanec

Donostia

Ekaitz Goienetxea

Ekaitz Goienetxea se je rodil v Biarritzu (provinca Labourd), vendar se je v starosti petih let preselil v Bermeo (provinca Bizkaia). Posledično je izkusil življenje na obeh straneh Baskovskih dežel (Euskal Herria) in si tako pridobil bogate jezikovne izkušnje. Delal je kot pisec oglaševalskih besedil na področjih komunikacij, kot so novinarstvo, reklame in literatura.

Obiskovalec doma tega mladega avtorja bi se znašel v svetu, kjer so besede (napisane na vse možne podlage) povsod prisotne, kjer so koščki papirja raztreseni vsenaokrog.

Njegova dosedanja literarna produkcija sestoji večinoma iz člankov za ljubiteljske revije, zbirk pesmi, potopisov in kratkih zgodb. Kratka zgodba je literarna zvrst, kjer se Ekaitz počuti najbolj 'doma', je pa tudi zvrst, ki mu je omogočila, da je postal uspešen pisatelj, leta 2014 je namreč prejel 'Gabriel Aresti' nagrado.

Ekaitzeva želja je, da bi med svojim bivanjem v Mariboru spomladi 2016 ustvaril nove kratke zgodbe. Beste Hitzak – Other Words projekt želi izkoristiti, da se vrne k obširnemu gradivu, ki ga je zbral na svojih potovanjih v zadnjih letih: zvezke, spomine, refleksije o ljudeh in jezikih, ki jih je srečal na poti ...

Mi smo zagotovo odločeni, da bomo uživali v njegovem procesu ustvarjanja s pomočjo njegovih objav v blogu Other Words spletne strani.


Cvetka Bevc

Cvetka Bevc, ki živi in dela v Ljubljani, piše prozo, poezijo, mladinsko literaturo in dramska dela. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je zaključila študij muzikologije in primerjalne književnosti ter se izpolnjevala na University College Cork. Cvetka je članica Društva slovenskih pisateljev, Slovenskega centra PEN in uredništva revije Poetikon. Nekaj let je vodila in organizirala festival Slovenskih dnevov knjige, kot ustvarjalka radijskih iger (čez trideset izvedenih del) je sodelovala z radiem Ljubljana, Maribor (Slovenija), Zagreb (Hrvaška) in Trst (Italija); napisala je nekaj filmskih scenarijev, glasbeno-gledaliških predstav ter številne glasbene podobe in izvirne glasbe radijskih iger, gledaliških predstav in filmov.

Kot literarna ustvarjalka je izdala čez dvajset knjig. Izbor njenih pesmi in zgodb je bil preveden v angleški, nemški, italijanski, češki, srbski, hrvaški, makedonski, bolgarski, romunski, kitajski, beloruski, latvijski jezik. Sodelovala je na literarnih branjih in festivalih doma in v tujini (Italija, Avstrija, Hrvaška, Estonija, Romunija, Bolgarija, Anglija, Estonija, Finska) in se udeležila literarnih turnej po Avstraliji, Kitajski in Makedoniji.

Cvetka je leta 2014 prejela nagrado Srebrno pesniško pero na Mednarodnem pesniškem festivalu Slovanski objem v Varni (Bolgarija). Med njene ostale vidne dosežke spadajo še: uvrstitev med finaliste za nagrado kresnik 2012 za najboljši roman z romanom 'Potovci', z mladinskim romanom 'Desetka', izbranim za nacionalni projekt Rastem s knjigo, je bila nominirana za nagradi desetnica 2012 in večernica 2012 za najboljše delo na področju mladinske literature, uvrstitev med finaliste Pesniškega turnirja 2015, 2014 in 2011, z otroškim roman 'Čivknjeno od začetka do konca' je bila nominirana za nagrado desetnica 2014 za najboljše mladinsko delo, s knjigo za otroke 'Pesem za vilo' nominirana za nagrado desetnica 2011 ter prejemnica mednarodne literarne nagrade Mreže mest 12. Pazinskih literarnih srečanj za zbirko kratkih zgodb 'Zgodbe iz somraka'. Cvetka je tudi dobitnica literarne štipendije HALMA GRANT za leto 2010.


Peter Tomaž Dobrila

Peter Tomaž Dobrila je inženir elektrotehnike – računalništva in glasbenik, ki se osredotoča na kreativno rabo novih tehnologij. Predstavljal, prikazoval in predaval je širom sveta. Je član Evropske akademije za digitalne medije (EADiM).

Leta 1996 je soustanovil je Multimedijski Center KIBLA (MMC KIBLA) v Mariboru in bil njegov vodja in predsednik.

Leta 2008 je ustanovil in bil predsednik Znanstveno-raziskovalnega združenja za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA, ki je prvo v Sloveniji pridobilo status socialnega podjetja.

Je soiniciator in soavtor zmagovite kandidature Maribora s partnerskimi mesti za Evropsko prestolnico kulture 2012, soiniciator Ljubljana 2010 – Svetovna prestolnica knjige (UNESCO) in soiniciator Maribor 2013 – Evropska prestolnica mladih.

V 2009 in 2010 je bil zaposlen na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije kot generalni direktor Direktorata za umetnost.

Leta 2010 je soustanovil Društvo za sodobno umetnost X-OP.

Leta 2011 je sokuriral razstavo Sodobna umetnotnost iz Slovenije v Evropski centralni banki v Frankfurtu, Nemčija.

Leta 2012 je bil komisar predstavitve Slovenije na 13. mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah – La Biennale di Venezia, Italija.

Od leta 2014 je predsednik Združenja KODA MODRO.

Leta 2015 je zaposlen na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije v kabinetu ministrice, v letu 2016 ima spet samostojni status umetnika kot producent in intermedijski umetnik in dela v Kibli.

Izdal je dve samostojni kaseti, Te čudovite Margine in Missa, ter bil uvrščen na 2 albuma Ex-Yu elektronika, deluje z raznimi glasbeniki in skupinami, med drugim z Markom Brecljem in Byzantine Cadillac, koncertira doma in v tujini. Pred koncem leta 2016 je izšel CD Cameron Bobro: Bethel, California, kjer Peter Tomaž Dobrila igra na treh skladbah.

Petra Kolmančič

Petra Kolmančič, v Mariboru živeča in delujoča slovenska pesnica in urednica, rojena leta 1974 na Ptuju, po izobrazbi univerzitetno diplomirana sociologinja kulture in filozofinja, je zaposlena v javnem zavodu Mladinski kulturni center Maribor, kjer se ukvarja s produkcijo dogodkov na področju literature in performansa.

Petra je članica Društva slovenskih pisateljev in ženskega odseka MIRA, ki deluje pod okriljem slovenskega PEN-a, med leti 1998-2010 urednica literarnega dela projekta Rokerji pojejo pesnike ter urednica knjižne zbirke Frontier pri zavodu za umetniško produkcijo in založništvo Subkulturni azil Maribor, od leta 2002 vodja in programska koordinatorica literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, prav tako od leta 2002 programska vodja MKC Črke javnega zavoda MKC Maribor.

Petra je leta 2014 prejela Veronikino nagrado za pesniško zbirko P(l)ast za p(l)astjo. Njene druge pesniške zbirke nosijo naslove Luknja, 1994 (založba Pesnica: Frontier, ZKO), Šus v glavo, 1995 (založba Pesnica: Frontier, ZKO), Slina, 1999 (založba Pesnica: Frontier, ZKD) ter Uvod v poželenje, 2004 (Subkulturni azil Maribor).

Petrine pesmi so bile objavljene v domačih in tujih literarnih revijah ter antologijah. Njena dela so bila prevedena v nemščino, angleščino, madžarščino, španščino, hrvaščino in bosanščino. Petra se tudi redno udeležuje literarnih festivalov in pesniških večerov.

Petra svojo poezijo pogosto združuje z glasbo, videom, podobami, zvokom, gibanjem, animacijo in računalniško umetnostjo.


Zdravko Duša

Zdravko (Valentin) Duša, rojen 25. novembra 1950 na Čiginju pri Tolminu. Po maturi na tolminski gimnaziji je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral angleški jezik s književnostjo in primerjalno književnost z literarno teorijo. Pri študentskem časopisu Tribuna in Radiu Študent je urejal kulturo. Leta 1975 se je zaposlil kot novinar pri časniku Delo, kasneje prešel v Studio marketing Delo kot pisec besedil. V začetku leta 1987 se je zaposlil kot urednik na Cankarjevi založbi, kjer je delal do upokojitve 2014. Med drugim je urejal zbirko romanov XX. stoletje in zbirko Bela krizantema, v kateri so izhajale obsežne nacionalne pesniške antologije, zasnoval in urejal je zbirko proze za mlade Najst ter zbirki Poezija in Čas misli (izvirna slovenska humanistika), sourejal zbirko Moderni klasiki (prevodno romanopisje). 

Na 30. Slovenskem knjižnem sejmu mu je bila podeljena Schwentnerjeva nagrada za prispevek k slovenskemu založništvu. Ob tem je tudi pisal in prevajal, zlasti dramatiko, pripravil eno prvih antologij slovenske ženske literature v angleščini in antologijo ameriške dramatike 20. stoletja, publicistično pa je obravnaval področje založništva in širšo kulturno problematiko. 

Leta 2012 je bil svetovalec za področje knjige pri Evropski prestolnici kulture Maribor. V njegovi bibliografiji je okrog 70 prevodov, nekaj knjižnih izdaj, filmskih scenarijev in publicistične objave. Približno petnajstletna luknja je povezana z delom v založništvu, kjer je v treh desetletjih poskrbel za okrog 700 izdaj kvalitetnega programa. V letu 2015 se je vrnil k pisanju in prevajanju, letos je bil uprizorjen njegov prevod drame Neila LaButa Razlogi za srečo in objavljen prevod romana Faruka Šehića Knjiga o Uni. 

Zdravko Duša je član Društva slovenskih književnih prevajalcev in slovenskega PEN. V času rezidence se namerava posvetiti prevajalskemu in scenarističnemu projektu.

Cathal Poirtéir

Cathal Poirtéir je zgodovinar, folklorist in človek literature. Na radiu RTÉ Radio 1 in radiu Raidió na Gaeltachta je bil dolgoletni moderator in producent programov v irščini in angleščini, ki so se posvečali dediščini irskega jezika in sodobni literaturi.

Cathal je tudi pisatelj. Preden je postal del stalne ekipe na radiu RTÉ pred tridesetimi leti je za svojo odrsko igro prejel Oireachtas nagrado. Napisal je tudi radijsko priredbo literarnega dela in pisal scenarije za televizijo za mladostnike. Tonnchrith Inntine, ena izmed njegovih pesniških zbirk, je bila skupaj z drugimi njegovimi deli objavljena v pesniških in irskih literarnih revijah.

Cathal je v času dela na RTÉ nadaljeval s pisanjem in literarnim urejanjem in požel velike pohvale za svoje raziskovalno delo The Great Irish Famine (Thomas Davis Lectures). Bil je urednik Gnéithe den Ghorta, Famine Echoes, Glórtha ón Ghorta, Éigse an Aeir in Scéalta san Aer, kot tudi cd-jev Blasket Island Reflections, Traditional Tales of Wonder in The Appeals of the Midnight Court (del dvojnega cd-ja Cúirt an Mheáin Oíche).

Zavoljo svojega raziskovalnega dela na temo lakote je bil povabljen, da predava o folklori lakote na Irskem, v Združenih državah Amerike, v Kanadi, v Franciji in na Nizozemskem.

Cathal je aktiven na področju literature v irskem jeziku kot ustanovitelj in predsednik Združenja pisateljev v irskem jeziku, kot sourednik irskega Imram-a, kot svetovalec za irski jezik pri Books Ireland ter kot neodvisni producent literarnih dogodkov za Festival literature v irskem jeziku Imram. Trenutno piše scenarije za Ros na Rún na televiziji TG4 in radijsko dramo za Raidió na Life.

Cathal je med drugimi prejemnik prve nagrade za komunikacijo Oireachtas na Gaeilge, srebrne in zlate nagrade pri PPI National Media Awards ter Bord na Gaeilge Alumni zlate medalje

University College Dublin. Cathal je na omenjeni univerzi končal diplomski in magistrski študij, rezultati njegovih raziskav pa so bili objavljeni kot Micí Sheáin Néill, Scéalaí agus Scéalta.

 


Gregor Lozar

Gregor Lozar je pisatelj. Piše zgodbe in pesmi. Izdal je zbirko kratkih zgodb Spačene in bil soavtor knjige za otroke Zmajeve solze. Zgodba Tranzicijski junak je objavljena v antologiji kratkih zgodba Monte Cristo, kolesa, Kurent. Njegova dela so prevedena v srbiščino in bosanščino. Bil je urednik kulturnih strani pri Katedri, imel oddajo o literaturi na Radiu Marš in pisal spremne besede za založbo Litera. Je član Slam zverin - mariborske slamerske ekipe in organizira Mariborske Rime,mesečno branje poezije. Pet let je delal prodajal knjige v antikvarjatu.

Helena Fošnjar

Helena Fošnjar (r. 1979, Maribor) je po izobrazbi profesorica angleščine z diplomo iz Filozofske fakultete v Ljubljani. Že več let se ukvarja s prevajalstvom, prevaja besedila iz področja humanistike, zlasti sodobne umetnosti (sodelovanje s kulturno-izobraževalnim društvom KIBLA, Subkulturnim azilom iz Maribora, Društvom za sodobno umetnost X-OP, Umetnostno galerijo Maribor, festivalom Art Stays itd.), pa tudi izobraževanja in pedagogike (za društvo Ozara iz Maribora, Pedagoško fakulteto in FNM Maribor) in drugih.

Poleg angleščine aktivno govori še italijanski in hrvaški jezik, pasivno pa nemškega.

Kristina Kočan

Kristina Kočan (1981). Pesnica in prevajalka. Na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru je leta 2016 doktorirala iz sodobne ameriške poezije. Je avtorica treh pesniških zbirk. Leta 2008 je pri založbi Litera objavila pesniško zbirko Šara, ki je bila nominirana za najboljši prvenec leta. Leta 2014 je izšla njena druga pesniška zbirka Kolesainmurvepri Zavodu Itadakimasu. Leta 2018 pa še tretja z naslovom šivjepri založbi Litera. Njena poezija je bila prevedena v angleški, madžarski, češki, hrvaški, bosanski in srbski jezik.

Leta 2009 je izšel njen prevod izbranih pesmi Audre Lorde z naslovom Postaje (ŠKUC).Leta 2006 so-prevedla antologijo afriško ameriške poezije z naslovom Govoreči Boben (Separatio). Poezijo, prevode in članke objavlja v literarnih revijah doma in na tujem. 

Zadnje tri leta intenzivno prepleta svoje pisanje z glasbo, piše besedila za slovensko zasedbo Brest in se posveča avtorskemu pesniško glasbenemu projektu, pri katerem s slovenskim bobnarjem Denisom Jančičem združujeta poezijo in glasbo na bobnih. Občasno uredi kakšno publikacijo in vodi pesniške delavnice.

Trenutno pripravlja prvenec kratkih zgodb, ki bo izšel leta 2019. Živi v Mariboru.


Marija Jovčevska

Marija Jovčevska je začela pisati zelo mlada in je že otroštva sodelovala na številnih literaturnih branjih, ki jih organizirajo osnovne in srednje šole, pa tudi na literarnih festivalih po vsej državi. Piše poezijo in kratke zgodbe, ki odražajo njeno osebno rahločutnost. 

V svoji karieri je sodelovala na več tekmovanjih in osvojila številne nagrade. Nekatere pomembnejše so:

- Druga nagrada na tekmovanju za literaturo “11. oktober” (nacionalna nagrada) v letu 2014 in 3. mesto na istem natečaju v letu 2012.

- Prva nagrada na tekmovanju za literaturo o onesnaženosti zraka v letu 2014.

/ Kronike puščavkega semena / je njena prva knjiga. Primerja poezijo in kratke zgodbe, izdane aprila 2015.

Proza in poezija Jovčevska se osredotočata na ironijo, družbo, humor in satiro. Marija, stara samo 20 let, je ena najbolj obetavnih in ambicioznih pisateljic v Makedoniji.

V Mariboru bo preživela dva meseca, od začetka avgusta do konca septembra.


Bojana Krizanec

Bojana Križanec (Celje, 1973) je diplomirala iz kiparstva na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart v Ljubljani / Akademija za umetnost Univerze Nova Gorica. Predstavljala se je samostojno v Galeriji ArtKIT – KIBLA in Galeriji Media Nox v Mariboru, v Galeriji sodobne umetnosti in Galeriji erotike Račka v Celju, kakor tudi v Galeriji Hermana Pečariča v Piranu, in na številnih skupinskih razstavah, kot so Galerija Vžigalica Ljubljana, KIBLA-PORTAL Maribor, Galerija Velenje, Umetnostna galerija Maribor, Kunsthaus Klagenfurt, Bornholm Museum Danska, Today Art Museum Peking, Royal Hibernian Academy Dublin i drugim.

Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja, nagrado za najboljšo mlado avtorico na Majskem salonu Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v Lendavi, nagrado Primavera za najboljšo mlado avtorico Društva likovnih umetnikov Maribor, nagrado za najizvirnejše delo na Extemporu keramike v Piranu, nagrado za Erotično pokušino – performans in razstava – v Gradskom muzeju Umag in druge.