en fy eu mk sl ga

Druge besede

2016-04-14 16:00 —

Tresoar išče frizijske avtorje za bivanje v San Sebastianu (Baskovske dežele)

Danes se je odprlo drugo frizijsko javno povabilo za Druge besede. Frizijski pisatelji lahko oddajo svoje predloge za osemtedensko postavitev v baskovskem mestu San Sebastian, Evropski prestolnici kulture 2016, do 15. junija. Rezidenca bo potekala v obdobju od oktobra do decembra 2016.

Pet evropskih držav in regij se je združilo, da bi zgradilo mrežo literarnih pisateljev majhnih in manjšinskih jezikov. Ob Friziji v projektu Druge besede sodelujejo še Baskija, Irska, Slovenija in Makedonija. Projektu se bodo pridružili tudi občasni evropski partnerji, kot so Wales, Malta in Oksitanija. 

Druge besede dajo pisateljem možnost, da preživijo osem tednov v tujini, da ustvarjajo in in da sodelujejo v lokalnem kulturnem življenju. Cilj takšnega potovanja je, da ustvarijo zaključeno literarno delo, da se udeležijo kulturnih dogodkov v gostujoči državi in da zgradijo novo mrežo pisateljev. Pisateljevo literarno delo je prevedeno v pet drugih jezikov in objavljeno na spletu. V zameno pisatelj dobi štipendijo, dnevnice in krite potne stroške. Vse informacije v zvezi z izbornim postopkom in kriterijih o ustreznosti lahko najdete na www.tresoar.nl.

V to izmenjavo je v obdobju treh let lahko vključenih pet frizijskih avtorjev. Pred kratkim je bil André Looijenga izbran kot prvi frizijski pisatelj, ki bo odpotoval na rezidenco v mesto Bitola v Republiko Makedonijo. Tam bo bival in ustvarjal med junijem in julijem 2016.

V Friziji projekt Druge besede izvaja organizacija Tresoar, v sodelovanju s provinco Frizijo. Je del Leeuwarden Kulturna Prestolnica 2018 programa 'Lân fan Taal' (Dežela jezika), s katerim skuša Frizija, s pomočjo različnih projektov, postati Evropski center večjezičnosti.