en fy eu mk sl ga

Literarno okrožje za majhne inmanjšinske jezike v Evropi

Other words projekt, predlagan s strani organizacij Donostia Kultura in San Sebastian 2016, je partnerski program organizacij s področja kulture v evropskih regijah, cilj katerega je vzpostavitev okrožja kreativnih postavitev za pisatelje iz Evrope, ki ustvarjajo v majhnih in manjšinskih jezikih.

Osrednji cilji projekta so naslednji:

Ključne sestavine projekta so naslednje:

1. Postavitve. V času trajanja projekta bo vsaka sodelujoča regija na leto poslala dva pisatelja na osem tednov trajajočo postavitev (rezidenco) v dve različni partnerski regiji, hkrati pa bo gostila dva pisatelja iz dveh različnih gostujočih regij. Skupno bo na ta način v projektu na letni ravni sodelovalo deset pisateljev.

2. Projekti literarnega ustvarjanja. V času postavitve se bodo pisatelji osredotočali na teme in družbene skupine/skupnosti, povezane z manj znanimi jeziki, v tem času pa bodo tudi vse skozi ohranjali stik in sodelovanje z gostujočo skupnostjo ter osvetljevali ustvarjalni proces skozi serijo javnih dogodkov/nastopov. 

3. Prevodi. Vsi teksti, ki bodo nastali med postavitvami, bodo prevedeni v jezike vseh partnerjev, kot tudi v angleški jezik. To nam bo omogočilo deliti »druge besede« in »besede drugih«. 

4. Spletna stran. Dela, ki bodo nastala v okviru Other words projekta, in sam ustvarjalni proces bodo objavljeni na spletni strani, ustvarjeni posebej v ta namen, ki bo predstavljala osnovo za razširjanje projektne vsebine.